A vaginizmus a női hüvely görcsös összehúzódása, összezáródása, amely lehetetlenné vagy fájdalmassá teszi a behatolást, illetve minden behatolással kapcsolatos fájdalom ide tartozik. Ezt a nők esetében vaginizmusnak illetve genitális-medencei fájdalom/behatolási zavarnak nevezzük.

A férfiak esetében is előfordul az aktussal, a behatolással és a szexuális tevékenységgel kapcsolatos testi fájdalom, melyet a férfiak esetén szintén genitális-medencei fájdalom/behatolási zavarnak nevezünk.

Enyhébb változat esetében a behatolás időnként megvalósulhat, a tampon felhelyezése is lehetséges.

Súlyosabb esetben lehetetlen a behatolás, és a nőgyógyászati vizsgálat, illetve a tampon felhelyezése is megvalósíthatatlan.

A vaginizmusnak számos változata előfordul.
Van, akinek a vaginizmus valamilyen helyzethez, szituációhoz kötődik, ez a szituatív vaginizmus. Amikor a vaginizmus minden esetben megjelenik függetlenül minden körülménytől, az a permanens vaginizmus.

Ezen felül különbséget tehetünk elsődleges vaginizmus és másodlagos vaginizmus között. Másodlagos vaginizmus az amikor a vaginizmus, a hüvely görcsös összehúzódása valamilyen betegséghez, vagy egyéb fájdalomhoz kötődve jelenik meg. Elsődleges vaginizmus esetén pedig ilyenről nem beszélhetünk.

Rendelőnkben vaginizmussal, genitális-medencei fájdalom/behatolási zavarral Füredi Krisztián szexulpszichológus foglalkozik.