A pornófüggőség nem egyenlő azzal, hogy valaki túl sok pornót néz. Van amikor a rendszeres pornófogyasztásnak nincsenek rossz következményei, és van amikor viszonylag kevesebb pornó is jelentős problémákat okoz. Sokkal inkább az a probléma amikor a pornófogyasztást nem tudja a személy kontrollálni, vagy az zavart okoz a személy életvezetésében, párkapcsolatában, szexuális életében.

A normál használat és a pornófüggőség a két véglet, de a skála jelentős részén már tapasztalhatók negatív következményei a felnőtt filmek fogyasztásának

Pornófüggőség néhány fontos jellemzője:
A személyek szeretnék csökkenteni a felnőttfilmekkel töltött időt és az ehhez kapcsolódó önstimulálást, de ez nem sikerül. Az is gyakori, hogy a szexuális izgalom nem csak a pornóhasználat során jelentkezik, hanem már ennek a tervezése során is jelentősen emelkedik a szexuális feszültség. A felnőtt filmek nézése során a személy örömérzést és lelki értelemben is megkönnyebbülést érez. Gyakori, hogy a pornóval töltött idő egyre hosszabb, annak ellenére, hogy a személy inkább csökkenteni szeretné ezt és nem növelni. Sokszor jellemző az, hogy a személy más tevékenységei háttérbe szorulnak a felnőtt filmek miatt, így például jelentős kárt szenved a párkapcsolat, a munka, a tanulás és egyéb fontos életterületek. A személy sok mindent halogat vagy feláldoz a pornó miatt. Gyakran a személyes kapcsolatok is kárát látják, így a párkapcsolat, a baráti és rokoni kapcsolatok is elhanyagolódnak, és egyre magányosabbá válhat a személy.
Mindezek mellett az egyéb hobbik, kikapcsolódási formák is háttérbe szorulnak, a pornó élménye egyre több örömteli élményt szorít ki a személy életéből.
Gyakori, hogy egyre látványosabbá válnak a pornó okozta problémák, akár testi, lelki, társas vagy szempontból is, de a személy ennek ellenére sem tud lemondani a rendszeres pornóhasználatról. Mindezzel együtt sokszor eltompul az érzékelt ingerek hatása, ezért egyre erősebb, több, változatosabb és extrémebb szexuális ingerekre vágyik a személy, így egyre többet néz felnőtt filmet, de annak a tartalma is változik, növelni kell az intenzitást, az extrémitást annak érdekében, hogy újra megfelelő legyen az élmény.
Továbbá gyakran jellemző az, hogy ha a személy nem jut hozzá a pornóhoz, akkor feszültté, idegessé válik.

A pornófogyasztásnak sok szintje lehetséges, és ezek máshogy hatnak és más mértékben jelentenek vagy nem jelentenek problémát.

Rekreációs pornófogyasztás: Azt nevezzük rekreációs pornófogyasztásnak, amikor a személy néz pornót kíváncsiság miatt vagy amikor nincs szexuális partnere, vagy van, de éppen nem elérhető és a maszturbációhoz használja. Sok esetben a pornófogyasztás ezen a szinten marad és nem vezet problémákhoz, párkapcsolati helyzetben megszűnik vagy nagyon minimálisra szorul vissza.

Kényszeres pornófogyasztás: Kényszeres pornófogyasztásról akkor beszélhetünk, amikor a személynek az életében egyébként is jelen vannak hasonló problémák és a pornófüggőség jellemzői csak ezeknek egy megjelenési formája.

Problémás pornófogyasztás: Problémás pornófogyasztás esetében nem feltétlenül van jelen valódi pornófüggőség, mégis a személy életét jelentősen nehezíti a felnőtt film számos hatása, így problémássá válik a párkapcsolata, a szexuális élete, a munkája, tanulása stb.

Pornófüggőség: Pornófüggőség esetében már a fent felsorolt jellemzők közül több is igaz. A személy életét már jelentősen áthatja a pornófogyasztás és látszódnak annak a negatív hatásai is. Ez gyakran jár szexuális diszfunkciókkal is.

A pornófüggés és a problémás pornóhasználat bárkinél előfordulhat, ez sokszor egyáltalán nem is észrevehető, és ez nem is jelezhető előre.

Ugyanakkor vannak akik az átlagnál kitettebbek ennek a problémának.

Az egyik ilyen csoport azok, akinek nehézséget okoz az emberi kapcsolatok kialakítása és fenntartása. Ez általában rossz önértékeléssel, az önbizalom nehézségeivel is együtt jár. Számukra szorongást jelenthetnek az emberi kapcsolatok, így nehezen kerülnek közel másokhoz, nagyobb az esélye, hogy magányosabbak lesznek. Ebben a helyzeten a pornó igen vonzó lehet számukra, mert úgy tudnak szexuális ingerekhez jutni, hogy közben nem kell valódi emberi kapcsolatokat kialakítani, vállalva ennek a szorongató érzéseit. Ebben az esetben a pornó fenn is tartja ezt az állapotot, és a személy végül még magányosabb lesz, mert még kevésbé tanulja meg az emberi kapcsolódást, még jobban izolálódik.

Egy másik csoport azok, akik a stresszel, a szorongással, a fájdalmas élményekkel szemben nincsenek jól felvérteződve, és nem találnak megfelelő megoldásokat ezek kezelésére. Számukra a pornó kilépés a mindennapokból, a fájdalmas érzésekből, a stresszből, a szorongásból. Számukra a pornó vonzereje csak látszólag a szexuális élmény, emögött sokkal inkább intenzív szexuális ingerek általi kilépés áll.

További sokkal részletesebb leírás és segítség itt érhető el: Füredi Krisztián szexuálpszichológus a pornófüggés és pornófüggőség témájáról.