Női vágyzavar

A női vágyzavar, női szexuális vágyzavar kifejezés korszerű, de régen azokat a nőket, akik nem vágytak a szexre, frigidnek nevezték, amit ma már nem használunk, hiszen ez egy nem szerencsés minősítő jelző, amely a nő egész személyiségére vonatkozik. A szexuális vágy csökkenése vagy hiánya ugyanakkor nem egy jellemvonás, hanem egy rövidebb vagy hosszabb ideig tartó probléma.

Női vágyzavarról beszélünk akkor, ha a nő szexuális vágya a korábbiakhoz képest csökkent vagy nincs, esetleg soha nem is volt. Láthatjuk, hogy ez egy spektrum, amelynek egyik végén a totális szexuális averzió, a másikon vágy átmeneti csökkenése található. A szexuális averzió a szexualitás teljes elutasítását jelenti, gyakran jár együtt a testiségre vonatkozó undor érzésével. A hipoaktív, más szóval csökkent vágy esetén pedig sokszor nem könnyű megítélni, hogy mikortól jelent problémát, hiszen a vágyat nagyon sok tényező befolyásolja.

A szexuális vágy függ bizonyos testi – hormonális és idegrendszeri – folyamatoktól, például a nő ciklusa során normál esetben is változó az intenzitása. Jelentős hatást gyakorolnak rá az érzelmek, amelyek képesek akár pozitív, akár negatív irányba befolyásolni. Hat rá a párkapcsolat, a partner személye és sok társadalmi, vallási, kulturális tényező. Jellemzően erősebb egy kapcsolat elején, idővel pedig természetes a hullámzása.

Milyen esetekben beszélhetünk női vágyzavarról?

Ez a probléma többféleképpen is megjelenhet. Amennyiben az alábbiak közül több is teljesül, akkor nagy valószínűséggel női vágyzavarral állunk szemben.

  • A szexuális vágy a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent vagy teljesen megszűnt vagy soha nem is volt.
  • Az erotikus fantáziák, szexualitásra vonatkozó gondolatok megjelenése lecsökkent, elmúlt vagy soha nem is volt.
  • Jelentősen csökkent a kezdeményezőkészség a szeretkezésekre vonatkozóan.
  • Csökkent a partner kezdeményezésére adott reakció, esetleg nincs is pozitív válasz.
  • Szexuális együttlét során nem vagy csak nagyon ritkán jön létre izgalmi állapot a nőben.
  • Csökkent a nemi szervek érzékenysége.

A vágyzavart feloszthatjuk még típusokra is. Előfordul az az eset, amikor a szex minden formája taszító és undort kelt a nőben, ezt általános averzónak nevezzük. Specifikus averzióról beszélünk akkor, amikor az undor és elutasítás a szexnek csupán bizonyos részeire vonatkozik, de ezek olyan elemek, amik a normál szexuáls együttlét részei.

Milyen okai lehetnek a női vágyzavarnak/csökkent szexuális vágynak?

Párkapcsolatban rejlő okok

Általánosságban elmondható, hogy az emberek szexuális vágya eltér egymástól. Nagyon szerencsések azok a párok, akiknek a szexuális együttlétek gyakorisásága és intenzitására vonatkozó igényük passzol egymáshoz. Vannak, akik gyakrabban vágynak a szexre, míg mások kevesebb szexszel is boldogok. A gyakoriságra vonatkozó igényeken túl az intenzitásban is lehetnek különbségek. Ilyen esetekben a nőt elriasztja, hogy a férfi gyakran és intenzíven szeretne szeretkezni. Ettől a nő vágya inkább csökken és visszahúzódóbbá válik, elutasítja a férfit, aki emiatt hiányt él meg, amitől az ő szexuális vágya éppen, hogy fokozódik. Minél gyakrabban és intenzívebben próbál a nőhöz közeledni, a nő annál inkább menekül a helyzetből, ami így egy ördögi kört eredményez, ami megoldás nélkül idővel egyre inkább elmélyül. Ez tipikusan az az eset, amikor már feltétlenül szükség van szexuálpszichológus szakember segítségére.

Egyéb okok

Egyik leggyakoribb ok a szorongás, ami sokféle lehet. Vonatkozhat a szexre, a teljesítményre, de lehet egészen más típusú is, azt viszont általánosságban kijelenthetjük, hogy a szorongás rossz hatással van a lelkiállapotunkra, csökkenti a vágyat és rontja a szexuális funkciókat. Vágycsökkenést és a szex elutasítását okozhatja a nemi betegségektől vagy a nem kívánt terhességtől való félelem is. Jó kommunikáció esetén ezt a pár közösen megoldhatja, de sokszor tapasztalható, hogy sajnos még napjainkban is tabusítva vannak a szexualitással kapcsolatos témák és az emberek inkább nem beszélnek ezekről, mivel ezt az attitűdöt hozták a neveltetésükből. A szülők által a gyermekek felé közvetített, szexre vonatkozó negatív üzenek, de a bigott vallási tilalmak, a mindezek által okozott bűntudat és szégyenérzet mind-mind negatívan befolyásolják az egyén számára az önfeledt együttlét és az ebből fakadó testi örömök átélését.

A hangulatzavarok, ezek közül is a depresszió jelentősen csökkenti a szexuális vágyat, de egyéb pszichés problémák vagy az ezek kezelésére szedett gyógyszerek is okozhatnak vágycsökkenést vagy a vágy teljes megszűnését.

A szexuális abúzuson átesett nők körében is nagyon gyakori vágyzavar. A szexuális zaklatás, erőszak nagyon súlyos lélektani következményekkel jár. A normál esetben vágyott, közös beleegyezésen alapuló intim élmény helyett agressziót és ezzel szemben érzett tehetetlenség-érzést  jelent a trauma elszenvedőjének. Érthető módon így a szex fenyegetővé, veszélyessé, félelmetessé válik, ami elkövetést vált ki a személyből. A gyermekkori szexuális abúzuson átesettek gyakran saját magukat okolják a történtekért, sokszor családtag bántalmazta őket, aki ellen nyíltan nem tudtak kiállni, mert ez nem összeegyeztethető a családról alkotott társadalmi képükkel. Ez negatív önértékeléshez és sokszor depresszióhoz vezet, ezért fontos a traumák kezelése szakember segítségével.

Nem mindig vannak ennyire súlyos okok a vágyzavar hátterében. Sokszor a szexuális hiedelmek nem teszik lehetővé a szexuális életben való rugalmasságot, ezzel vágyzavart is okozva. A gyerekkortól kezdve a szülői, társadalmi, kulturális hatások következtében az emberek fejében különböző forgatókönyvek (ún. szkriptek) alakulnak ki arról, milyen egy is szexuális együttlét. Lehetünk ebben rugalmasabbak vagy gondolkodhatunk merevebben. Jó esetben a párok megfelelő kommunikációval, igényeik, vágyaik kifejezésével képesek közös forgatókönyveket találni és ebben jól érezni magukat. A rugalmatlanság viszont sokszor szexuális zavarokat hoz maga után, a túl merev elképzelések ugyanis romboló hatással vannak a vágy tekintetében, ami aztán kapcsolati nehézségeket eredményez.

A fentieken túl számos más oka is lehet a csökkent vagy hiányzó szexuális vágynak, ezek legtöbbször szexuálpszichológus segítségével felderíthetők, egyéni vagy párterápiás úton megoldhatók.

Bővebben: A női vágyzavarról Füredi Krisztián szexuálpszichológus