Női orgazmuszavar

 

A női orgazmus zavar, a női orgazmus nehézsége összetett problémakör.
A női orgazmust fiziológiás folyamatok és érzelmi élmények együttesen jellemzik. Ez egy személynél is változatos intenzitású lehet, nem minden együttlét egyforma élmény, sok pszichés, biológiai, környezeti és pszichoszociális tényező függvénye, hogy a nő milyennek éli meg, illetve nagy különbségek lehetnek az egyének között is az orgazmus intenzitását és a hozzá kapcsolódó érzéseket tekintve.

Akkor beszélhetünk női orgazmuszavarról, ha az együttlétek nagy részében – legalább 75% – szexuális tevékenység során a nőnek nagyon hosszú idő alatt vagy nagyon ritkán vagy egyáltalán nincs orgazmusa és ez a probléma legalább hat hónapja fennáll.

Nem szabad ezt összekeverni a vágyzavarral, mert az orgazmuszavar esetén a nő vágya megvan, csak a kielégülés marad el. Sok nő maszturbációval el tudja érni az orgazmust, viszont a partnerével történő szeretkezések során nem. Mások egyáltalán nem képesek eljutni a beteljesülésig.

Gyakori, hogy az orgazmus elmaradását a nő nem éli meg hiányként, mivel maga az együttlét, a szeretett személlyel átélt intim élmény és vágyakozás elegendő örömöt ad. Sokaknál viszont jelentős frusztrációval és a partner előtti szégyenérzettel jár, amit sokan az orgazmus megjátszásával próbálnak elfedni. Sajnos ez rossz üzenet a férfi felé, mivel azt érzékeli a nő jelzéseiből, hogy minden a legnagyobb rendben van a szexuális életükkel, ezért nem kezdeményez változást, ez pedig fenntartja az állapotot, miközben fontos kihangsúlyozni, hogy az esetek többségében az orgazmus elérése megtanulható. Ezért is van kiemelt szerepe a felek közötti kommunikációnak, mert minél pontosabban tudják jelezni egymásnak igényeiket, vágyaikat, megmutatni, mi jó nekik és mi kevésbé, a másik annál jobban rá tud hangolódni partnerére és azt tenni, ami örömet okoz.

Fontos ismerni a csikló és a hüvely szerepét az orgazmusban. Kutatások azt mutatják, hogy a nők 80%-a a csikló (klitorisz) ingerlésével jut el az orgazmushoz. Azok is könnyebben jutnak el a beteljesüléshez csiklói úton, akik hüvelyi úton is képesek az orgazmus elérésére. Napjaink tömegkultúrájában a nők orgazmuskészsége és ezen túlmenően a hüvelyi orgazmus elérése jelentősen túlértékelődött, melyben valószínűleg a pornónak is nagy szerepe van. Anatómiai szempontból csak egyféle orgazmus van, ami sokkal komplexebb folyamat, nem vezethető vissza csupán valamely testrész ingerlésére. Sokkal inkább jelent egy összetett testi-lelki élményt, melyre sok tényező hatással van.

 

Női orgazmuszavar előfordulása

 

A női orgazmuszavar előfordulása elég gyakorinak mondható, bizonyos új kutatások 3-10%-os előfordulást jeleznek, míg más kutatások szerint négyből egy nőt érint a probléma.

 

Milyen okai lehetnek a női orgazmuszavarnak? 

 

Biológiai tényezők

Ritkán, de előfordul, hogy az orgazmus hiányának testi okai vannak, ilyen lehet például, ha a medencefenéki, hüvelyi izmok gyengesége okozza, amely akár önmagában, akár valamilyen műtét következtében áll fenn. Az agyban zajló biokémiai folyamatok, mint a neurotranszmitter áramlás zavara is csökkenthetik az orgazmuskészséget, de hatással vannak rá bizonyos gyógyszerek, pl. az SSRI antidepresszánsok, valamint az alkohol és a drogok is.

 

Pszichológiai tényezők

 

Személyiség

A saját test működésének ismerete, az önbizalom, az érzelmi stabilitás, az új élményekre való nyitottság mind személyiségbeli védőfaktorok lehetnek az orgazmuszavarokkal szemben. Az introverzió, instabilitás és a neuroticizmus pedig pont ellentétesen hatnak a kutatások szerint. 

 

Pszichés betegségek

A szorongásos zavarokban, a hangulatzavarokban, ezen belül is leginkább a depresszióban, de egyéb pszichiátriai kórképekben szenvedők esetében is nagyobb arányban fordul elő az orgazmuskészség zavara, mint azokban, akik nem szenvednek pszichés betegségekben.

 

Egyéb lelki okok

A női orgazmuszavarnak lehetnek az egyénben rejlő, de a párkapcsolati működés zavarában keresendő okai is.

 

Egyéni okok

Bármilyen szorongás rontja az orgazmuskészséget. Sokszor itt is megjelenik a teljesítményszorongás, amikor a saját vagy a partner vélt vagy valós elvárásának akar megfelelni a személy, ami rontja vagy ellehetetleníti az orgazmus elérését.

A számos ok között az is megesik, hogy egyszerűen a saját test és a szexualitás ismeretének hiánya áll az orgazmuszavar háttérben, ilyen esetben az ismeretek elsajátítása egy tanulási folyamat során segít a problémán.

Gyakran előfordul az is, hogy a nő gondolatai a szexuális együttlét közben elterelődnek, így nem tudja átadni magát az élménynek, nem tud feloldódni és ez a mentális elterelődés akadályozza meg a beteljesülést.

Szintén gátló tényezőként kell megemlíteni a kontrollvesztéstől való félelmet. Sok nő fél attól, hogy ha átadja magát a szexnek, akkor nem tudja kontrollálni a gondolatait, az érzelmeit, a viselkedését és ezt valamiért fenyegetőnek érzi. Sajnos ez a félelem akadályozza az önátadást és az önfeledt, játékos szexuális együttlétben való elmerülést, amely szükséges lenne az orgazmus eléréséhez.

A gyermekkorban elszenvedett traumák, a szexuális abúzus mind a kielégítő szexuális élet ellenében hatnak, így különféle szexuális zavarokat is okoznak, amelyeknek megoldásához elengedhetetlen a szexuálpszichológus szakmai segítsége.

 

Párkapcsolatban rejlő okok

Az érzelmi kapcsolatnak nagy a jelentősége a kielégítő szexuális élet tekintetében. Kutatások azt igazolják, hogy a szenvedélyes társszerelem pozitívan korrelál az orgazmuskészséggel, de persze ez nem biztosíték arra, hogy minden tökéletesen működjön. 

A szexuális zavarok előfordulásának egyik kiemelt kockázati tényezője az eltérő szexuális érdeklődés a felek részéről, de kockázatot jelent a szexuális ismeretek, készségek hiánya vagy a partner szexuális zavara is. A partnerek közötti nem megfelelő vagy hiányos szexuális kommunikáció is hozzájárul az orgazmuszavar kialakulásához és fenntartásához.

A kommunikáció tanulható, ebben is segíthet a szexuálpszichológus.

 

Társadalmi, kulturális okok

A társadalom, az adott kultúra, amiben élünk, a hiedelmek mind befolyásolják az orgazmuskészséget. A passzív, engedelmes “jókislány” szerep nem segíti a felszabadult, örömteli szexualtitás átélését, így az orgazmust sem. Az ezzel ellentétes, laza, szenvedélyes nők megítélése pedig inkább negatív a társadalom részéről. Nehéz középutat találni ebben.

A női orgazmussal kapcsolatos közfelfogás folyamatosan változik, régen a létezését sem ismerték el vagy tagadták, mára a szexualitás fontos részévé vált. 

Láthatjuk viszont, hogy milyen sok egyéni, kapcsolati, társadalmi és kulturális elvárás kapcsolódik hozzá, így nem csodálkozhatunk, hogy ezek sokszor akadályát képezik az önfeledt átélésnek, ami szexuális funkciózavarhoz vezethet.

Ebben nyújt segítséget a szexuálpszichológus, akihez érdemes a probléma megjelenését követően minél hamarabb jelentkezni, mivel a korai segítség megakadályozhatja azt, hogy az okok olyan további problémákat is generáljanak, amelyek egymást erősítve mélyítik a meglévő nehézségeket.

Bővebben: Füredi Krisztián szexuálpszichológus a a női orgazmuszavarról

Kapcsolódó témakör: Férfi orgazmus zavar