Merevedési zavar, erekciós zavar

A merevedési zavar, erekciós zavar a férfiak körülbelül 10%-át érinti. Ez tehát a férfiak egyik leggyakoribb szexuális problémája, amely során a pénisz merevedése egyáltalán nem jön létre vagy az aktus közben jelentősen csökken vagy megszűnik, de nem az orgazmus elérése miatt. Ez jelentős szorongást okoz, amely fenntartja a kialakult problémát ezzel az egész párkapcsolatot terhelve.

Ilyenkor mindenképpen érdemes szexuálpszichológus segítségét kérni, hiszen a zavar terápia segítségével jól kezelhető, de természetesen fontos kizárni a biológiai, testi okokat, amelyek szintén okozhatnak merevedési problémákat.

Milyen biológiai okai lehetnek a merevedési zavarnak?

Az erekció létrejöttét sokszor biológiai okok akadályozzák. Különböző betegségekben, – mint például a kardiovaszkuláris betegségek, az endokrin rendszer működészavarai, bizonyos neurológiai rendellenességek vagy urológiai betegségek – sajnos maga a szervi probléma okozza a szexuális funkciózavart, ilyenkor a szakorvossal érdemes konzultálni a megoldási lehetőségekről

Számos gyógyszer, például az antidepresszánsok bizonyos csoportja is okozhat átmeneti zavart az erekcióban. Segíthet ezen a gyógyszerváltás, amelynek eldöntésében szintén a szakorvos a kompetens, így mindenképpen fontos jelezni részére a problémát, hiszen ez legtöbbször könnyen orvosolható.

Itt kell megemlíteni az alkohol és a drogok káros hatásait is, mivel kóros fogyasztásuk sajnos nagyon gyakori és a számos más testi-lelki ártalom mellett a szexuális funkciózavarok – pl. a merevedési zavar – kialakulásában is nagy szerepe van.

A biológiai okok sokszor önállóan, sokszor viszont a pszichés/lelki okokkal keveredve állnak a szexuális funkciózavarok mögött.

Milyen lelki okai lehetnek a merevedési zavarnak?

Az egyik leggyakoribb ok a teljesítményszorongás, amely a szexuális élet zavarain túl számos más pszichés problémáért is felelős. Ilyen esetben a férfi a saját vagy a partnere vélt vagy valós elvárásainak próbál megfelelni, ettől viszont görcsössé válik, így nem tud létrejönni a merevedése, amelyhez éppen egy ellazult állapotra lenne szükség.

Előfordul, hogy nem megfelelő vagy teljesen hiányos a szexualitásban a kommunikáció. Ez fakadhat a neveltetésből is, hiszen ha a családban a szex tabu, akkor a személy felnőtt korában se lesz képes kifejezni a vágyait, igényeit, ami gátolhatja a merevedést. Okozhatja ugyanezt az információhiány, de a káros üzenetek is, amelyeket a szüleinktől, a társadalom vagy a vallás közvetítő csatornáin keresztül kapunk. 

Előfordulhat, hogy egy párkapcsolatban egészen más a felek intimitásigénye vagy éppen más forgatókönyvekkel képzelik el magát az együttlétet. 

Napjainkban egyre gyakoribb a problémás pornófogyasztás és az ebből kialakuló függőség is, ami persze a fent felsorolt okokkal szintén magyarázható, hiszen egy biztonságos teret ad a szexualitás megélésére, nem kell senkinek megfelelni, nincs szükség kommunikációra, nincsenek elvárások, így ebben az esetben a merevedést sem gátolja semmi. Csakhogy ez egy csapdahelyzet, mert elveszi az esélyét annak, hogy a személy egy valós intim kapcsolatban éljen meg valós intimitást. 

Előfordul az is, hogy a merevedési zavart párkapcsolati konfliktus okozza, esetleg egy harmadik személy felbukkanása a kapcsolatban, de lehetnek egészen más okai is, az életciklus-krízisektől a bármelyik fél által elszenvedett szexuális abúzusig. 

Gyakori, hogy a pár fél a teherbeeséstől és ez gátolja a férfi merevedését. Itt viszonylag könnyen kezelhető problémáról van szó, bár a mindkét fél számára megfelelő védekezés megtalálása nem mindig egyszerű.

Láthatjuk tehát, hogy ez a problémakör milyen szerteágazó okora vezethető vissza és nem feledkezhetünk meg a párkapcsolatra gyakorolt hatásairól sem, amelyek segítség nélkül sajnos legtöbbször ördögi körként fenntartják a zavart.

Vajon miket is gondolhat a nő, ha partnerének nincs merevedése? Tipikus gondolatként merülhet fel, hogy esetleg a párja meleg vagy éppen ő – a nő – nem elég vonzó, lehet, hogy a férfi már nem szereti őt vagy éppen szeretője van. Ez egy negatív gondolatspirálhoz vezet, ami elmélyíti a nehézségeket nem csupán a szexualitás terén, de megingathatja a párkapcsolatot.

Sajnos ugyanez fordított esetben is előfordulhat. Női szexuális zavar is okozhat merevedési zavart. Gondoljunk például a női vágyzavarra, a női orgazmuszavarra vagy a vaginizmusra, ezek mond hasonló gondolatokat indukálhatnak egy férfiben, mint a merevedési zavar a nőkben. A férfi ezekben az esetekben azt éli meg, hogy a nő nem vágyik rá vagy nem jó a nőnek, amit az együttlét során csinál és felmerülhet benne az is, hogy partnere inkább a nőkhöz vonzódik.

Lényeges tehát azt megérteni, hogy legtöbbször a gondok maguktól nem oldódnak meg, sokszor inkább újabb nehézségeket hoznak, amelyek egyéni és párkapcsolati szinten egymással mind összefüggnek és nem értelmezhetők önmagukban, hanem rendszerszinten szükséges gondolkodni róluk.

Fontos látni viszont azt, hogy segítséggel a problémák jelentős része megoldható. A szexuálpszichológus segít az okok feltárásában és a kliens(ek) erőforrásaira alapozva a megfelelő megoldásmódok átgondolásában.

A merevedési zavarról és annak okairól bővebben itt olvashat:  Füredi Krisztián szexuálpszichológus a merevedési zavarról.