Korai magömlés (korai ejakulációs, korai orgazmus, ejaculatio praecox)

Korai magömlés a leggyakoribb férfiaknál előforduló szexuális probléma.

A korai orgazmus, korai magömlés problémájának sok meghatározása van, a leghasználhatóbb értelmezés mégis az, amely szerint minden olyan esetet érdemes korai magömlésnek tekinteni, amikor a férfi nem tudja az orgazmusát olyan mértékben kontrollálni, amilyen mértékben szeretné. A korai magömlés éppen ezért egy viszonylagos meghatározás, semmiképpen nem lehet egy mesterségesen meghatározott időhöz kötni a diagnózis kritériumát, sokkal inkább az adott személy, illetve az adott pár elvárásai, szándékai a mérvadóak. Ha a személy, illetve a pár úgy érzi, hogy a férfi orgazmus feletti kontrollja csökkenti a szexuális életük élményét, akkor érdemes keresni a változtatás, a változás lehetőségeit.

A korai magömlés vagy más néven korai ejakuláció esetén sokszor nehéz eldönteni, hogy valójában mikortól számít problémának. Az állatvilágban, ahol az egyedeket állandó veszély fenyegeti, előnyös, ha az aktus minél hamarabb lezajlik. A hosszabb, tartalmas, testi-lelki, párkapcsolati élményként megélt szexualitás emberi, kulturális produktum, amelynek nem kedvez, ha az orgazmus idő előtt következik be.

Mikor beszélhetünk korai ejakulációról?

Nehéz meghatározni, hogy mi számít korainak a férfi magömlését tekintve, mivel egyéni és párkapcsolati szinten is szubjektív, hogy mennyi idő szükséges a kölcsönös kielégítő együttlét megéléséhez. Úgy fogalmazhatunk, hogy korainak számít az ejakuláció, ha a férfi néhány perc alatt, de mindenképpen az általa kívántnál hamarabb jut el az orgazmusig és azt éli meg, hogy ezt nem tudja kontrollálni. A meghatározásnál fontos a gyakoriságot is megemlíteni, mert egyszer-egyszer bárkivel előfordulhat, de zavarról akkor beszélünk, ha az esetek 75-100%-ában jelen van a probléma.

Több típusa is ismert. Primer korai magömlésről akkor beszélünk, ha a probléma a szexuális élet megkezdése óta fennáll. Abban az esetben, ha a múltban volt olyan időszak, amikor az orgazmus kontrollja jobban működött és csak egy ideje áll fenn a korai ejakuláció, ezt szerzett formának nevezzük. Lehet helyzeti, ha csak bizonyos helyzethez, helyzetekhez kötődik, de létezik generalizált formája is, amikor általánosságban áll fenn és nem függ helyzetektől vagy partnertől.

A korai orgazmus megtörténhet minden szexuális inger nélkül, néha elegendőek ehhez az erotikus gondolatok, fantáziák vagy maga a helyzet. Létrejöhet minimális inger hatására az előjáték során még a behatolás előtt vagy éppen a behatoláskor azonnal vagy ezt követően nagyon hamar. Bármikor is történik meg az aktus előtt vagy során, akkor jelent problémát, ha előbb következik be, mint ahogy azt a férfi vagy a nő szeretné és ez rendszeresen előfordul.

A korai magömlés okai

Biológiai és pszichés okai is lehetnek a korai magömlésnek. Nagyon ritkán vannak testi betegségek a háttérben, neurológiai okok, sérülések, de különböző gyógyszerek mellékhatása is okozhatja. Sokkal gyakrabban rejlenek pszichés okok a zavar mögött, melyek nagyon sokfélék lehetnek.

Nagyon gyakori, hogy a férfi komoly stresszt él meg akár élethelyzeti, akár párkapcsolati nehézségek miatt, esetleg elégedetlen a saját testével, teljesítményével, vélt vagy valós elvárásoknak akar megfelelni. Ez szorongással jár, amely rontja a kontroll képességét. Minél görcsösebben próbálja a személy kontrollálni az orgazmusát, annál kevésbé sikerül ez neki, amely újabb szorongást okoz, ami gátolja a kontrollt és ezzel egy ördögi kört eredményez. A folyamatos kudarcélmény aztán rontja a férfi önértékelését, a nem kielégítő szexuális együttlétek pedig párkapcsolati problémákhoz vezethetnek.

Sokszor a korai magömlés alapvető oka a szexuális tapasztalatok hiánya, azaz a férfi nem tanulta meg az ejakuláció kontrollját, nem ismeri igazán saját működését. Kérdés az is, hogy a nő testének működését mennyire ismerheti, mert a kettő szorosan összefügg.

A háttérben húzódhatnak még más pszichés problémák, mint a depresszió, szorongás, kényszerbetegség, személyiségzavar és egyéb zavarok.

Hatása a párkapcsolatra

Összességében elmondható, hogy bármelyik fél szexuális problémája a pár szexuális problémája is egyben. Jó esetben az együttlét intim, játékos, könnyed, tartalmas, kielégítő élmény, amely a jó párkapcsolat fenntartásának fontos eleme. Ha ez valamilyen oknál fogva zavart szenved, az a párkapcsolatra is hatással van. Fordítva is igaz viszont, hogy a párkapcsolati problémák gondokat okozhatnak a szexuális életben. Ahogy a korai magömlés is eredményezhet kapcsolati problémákat, úgy a kapcsolatban fennálló megoldatlan konfliktusok is okozhatnak korai magömlést.  Előbbi esetben mindkét félnél elindulhatnak az automatikus negatív gondolatok saját testükre, teljesítményükre vonatkoztatva, utóbbinál pedig a párkapcsolati probléma fenntartja a korai magömlést.

Fontos tehát látni, hogy amennyiben ez a probléma nem csupán esetileg fordul elő, hanem rendszeres nehezítő tényezőként van jelen a pár szexuális életében, akkor szakember, leginkább szexuálpszichológus segítségét érdemes kérni. A szexuálpszichológus képzett szakember, aki segít felkutatni a probléma mögött húzódó okokat, legyen az személyes, párkapcsolati eredetű vagy akár az orgazmuskontroll elsajátításának hiánya. Ennek függvényében aztán a terápiás folyamatban lehet együtt dolgozni a megoldáson.

Bővebben: Füredi Krisztián szexuálpszichológus a korai orgazmusról