Férfi vágy zavar, hipoaktív szexuális vágy zavar

Férfi vágyzavar, férfi hipoaktív vágy zavar a legújabb elnevezése annak a szexuális funkciózavarnak, amikor a férfi szexuális vágya tartósan és jelentősen csökkent vagy egyáltalán nincs. Korábban elkülönítették a hipoaktív vágy zavart a szexuális vágy teljes hiányától. Jelenleg mindkettőt magába foglalja a férfi hipoaktív vágy zavar terminológia.

Sokan összekeverik a merevedési zavarral, miközben a merevedési zavar esetében legtöbbször a vágy megvan, csak a merevedés nem jön létre. Ezzel szemben a hipoaktív vágy zavarban a vágy csökkent vagy teljes mértékben hiányzik.

Férfi vágyzavar okai

Mint minden szexuális zavarnak, a férfi hipoaktív szexuális vágy zavarnak is számos tényező állhat a hátterében. Fontos kideríteni, hogy egészségügyi, testi okok vagy pszichológiai tényezők váltják ki.

Biológiai, testi, egészségügyi okok

Előfordulhat, hogy különböző betegségek, neurológiai eltérések, az endokrin rendszer problémái, hormonális eltérések okozzák a zavart. Sajnos prosztata műtétet követően is megjelenhet. Bizonyos gyógyszerek – pl. egyes antidepresszánsok – mellékhatásaként is jelentkezhet, ilyenkor érdemes a gyógyszert felíró szakorvossal egyeztetni az esetleges gyógyszerváltás lehetőségéről, amely megoldhatja a problémát. 

Vágy zavart okozhatnak még bizonyos környezeti ártalmak, de lehet következménye a kóros alkohol- és drogfogyasztásnak is. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni az alkohol és a kábítószerek káros hatásait nem csupán a szexuális működésre, de az egész emberi szervezetre vonatkozóan.

Pszichológiai, lelki okok

Vannak olyan párok, ahol a felek szexuális vágya eltér egymástól, kevésbé szerencsés esetben nagy az intenzitásbeli vagy a rendszerességre vonatkozó elképzelések közötti eltérés. Amennyiben a nő szexuális vágya sokkal erősebb vagy éppen sokkal többször szeretne szeretkezni, mint a férfi, akkor ez csökkentheti a férfi vágyát.

A vágyat szintén csökkenti és teljesen ki is olthatja a szorongás. Bármilyen szorongás, legyen az a szexualitással kapcsolatos vagy az élet egész más területére vonatkozó. A szorongás vonatkozhat a szexuális teljesítményre, a saját testre, de gyakori a másik fél vélt vagy valós elvárásaitól való szorongás is. A szorongó ember nem képes ellazulni és átadni magát az intim együttlétnek. A nem kívánt terhességtől való félelem is kiolthatja a vágyat olyan esetekben, amikor a felek nem találták még meg a megfelelő fogamzásgátló módszert vagy a férfi nem bízik meg teljesen a partnerében vagy a választott módszerben.

A mai társadalomban az emberek életének velejárója a stressz. Fakadhat ez a munkából, a magánéletből vagy a kettő egyensúlyának nehéz megtalálásából, de sok más egyéb stresszor is felmerül a mindennapjainkban, amikkel mindannyian másképp tudunk megküzdeni. A stresszről tudjuk, hogy a szervezet felfokozott készenléti állapota, ami az üss vagy fuss választ váltja ki a szervezetünkből, azaz küzdelemre vagy menekülésre késztet bennünket. Akinek nem megfelelőek a problémamegoldó mechanizmusai, az nem tudja a szexuális együttlétek során sem ezt kizárni, ez pedig könnyen szexuális zavarokhoz vezethet.

Sajnálatos módon a szigorú vallási nevelés vagy a szexualitással kapcsolatos negatív szülői üzenetek is rengeteg kárt tudnak okozni az emberek szexuális életében. A belénk nevelt, szexualitással kapcsolatos bűntudat és szégyen megakadályozza az örömteli intim élményben való feloldódást. 

A szexuális abúzuson, traumákon átesett személyeknél is gyakoriak a szexuális zavarok, így a vágy zavar is.

A felsoroltakon túl még számos más tényező akadályozhatja a vágy kialakulását és fenntartását, mint például a másik fél esetleges szexuális problémája vagy éppen a nemi úton terjedő betegségektől való félelem. Mindenképpen érdemes ezeknek az okoknak utána járni a probléma megoldása érdekében, ehhez legtöbbször elengedhetetlen a szexuálpszichológus segítsége. Fontos tényező ebben az idő, hiszen minél hosszabb ideje állnak fenn a szexuális problémák, annál inkább megkeserítik az egyén és a pár életét is.

Egyéni és társadalmi elvárások, párkapcsolati hatások

Azok a férfiak, akik hipoaktív vágy zavarral küzdenek, azt érezhetik, hogy nagyon nem illeszkednek abba a társadalom által sugallt, sztereotipizált férfi szerepbe, ahol az “erősebbik nem” szexuálisan aktív, mindig készen áll a hódításra, majd ezt követően partnerével a rendszeres, izgalmakban gazdag szexuális életre. Az egyéni, a partner részéről jövő, illetve a társadalmi elvárások ilyenkor jelentős szorongást, csalódottságot, szomorúságot okoznak. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem jelenti azt, hogy a személy nem szereti a partnerét. A szexuális vágy csökkenése vagy hiánya ettől független. Sajnos emiatt szégyenérzés és bűntudat hathatja át a férfi érzelemvilágát, hiszen képtelen a szeretett nőre szexuálisan vágyni. Mindez sajnos a párkapcsolatot tekintve is kedvezőtlen hatású, hiszen az a nő, akire a partnere nem vágyik, elkezd kételkedni saját nőiségében, vonzerejében, szerethetőségében vagy éppen meginog a bizalma a másik félben.

Sokan összekeverik a hipoaktív vágy zavart az aszexualitással, pedig a kettő eltér egymástól. Ugyan mindkét esetben hiányzik a vágy, a késztetés a szexuális élmény átélésére a partnerrel, viszont az aszexuális személyeknek ez egyáltalán nem okoz semmiféle szenvedést. A hipoaktív vágy zavar esetén viszont a személy a problémája miatt jelentős szenvedést él át egyénileg és a kapcsolatban is. Ennek enyhítésében tud segíteni a szexuálpszichológus azáltal, hogy a klienssel közösen feltárják az okokat, majd a személy erőforrásit, megküzdését alapul véve dolgoznak a probléma megoldásán.

Bővebben: Füredi Krisztián szexuálpszichológus a férfi vágyzavarról férfi hipoaktív vágy zavarról.