Férfi orgazmus zavar (gátolt férfi orgazmus, gátolt magömlés, retardált ejakuláció, elégtelen magömlés, megkésett ejakuláció)

Abban az esetben beszélhetünk férfi orgazmus zavar, a gátolt orgazmus problémájáról, ha a szeretkezés alatt a férfi orgazmusa rendszeresen elmarad vagy nagyon nehezen jön létre.

A férfi orgazmus zavar vagy más néven késleltetett ejakuláció egy viszonylag ritka probléma. Kevesen ismerik, elszenvedői sokszor nehezen is tudják nevén nevezni. Az orgazmuszavar kifejezés hallatán hajlamosak vagyunk inkább a nőkre gondolni, hiszen náluk gyakoribb probléma, hogy az együttlétek során nem, ritkán vagy csak nagyon sok idő alatt jutnak el a beteljesülésig. A férfiak esetében azt gondolhatjuk, hogy megfelelő ingerléssel könnyedén van orgazmusuk. Sajnos ez nincs így, még ha nem is túl gyakori ez a zavar. 

Akkor beszélünk tehát férfi orgazmus zavarról vagy késleltetett ejakulációról, ha az együttlétek többségében a férfi csak nagyon hosszú idő alatt vagy csak nagyon ritkán vagy egyáltalán nem jut el az orgazmusig annak ellenére, hogy a vágy és a stimuláció is fennáll.

A férfi orgazmus zavar okai 

Mint minden szexuális zavarnak, a férfi orgazmus zavarnak is számos ok állhat a hátterében.

Lelki okok

A férfiak esetében kifejezetten gyakori teljesítményszorongás ronthatja az orgazmus elérését, és minél nehezebben jut el a férfi a csúcsra, annál jobban szorong, ami egy ördögi körként fenntartja a kialakult rossz állapotot. A szorongásról egyébként általánosságban elmondható, hogy akadályozza a szexuális működést, hiszen gátja annak, hogy a személy átadja magát az érzéseinek és el tudjon lazulni az együttlétben.

Gátló tényezőként jelentkezhet a bűntudat is, mely eredhet korábbi megszégyenítésből, de a bigott vallási tanítások is mély bűntudattal járhatnak, amely akadálya a jó szex átélésének, annak, hogy a személy partnere társaságában önfeledten átadja magát a testi örömöknek.

Előfordulhat még, hogy a férfi nem bízik az alkalmazott fogamzásgátló módszerben vagy akár a partnerében, fél a nem kívánt terhességtől, ezért nem tud eljutni az orgazmusig. Az is lehetséges, hogy ugyan már gyermeket terveznek, ez kimondásra is kerül, viszont a férfi tudattalan szorongásai jelzik, hogy még nincs erre felkészülve vagy nem értékeli még elég stabilnak a kapcsolatot, esetleg nem tud, akar elköteleződni.

Bármilyen akut vagy tartósan fennálló stressz is negatív hatással van a szexualitásra, így a tünetek mögött ilyen irányban is érdemes kutakodni. A stressz származhat az élet egyéb területeiről is, pl. munka, de származhat magából a párkapcsolatból, márpedig a kapcsolati nehézségek mindig megjelennek az ágyban is.

A szexuális viselkedéssel kapcsolatos okok

A férfi orgazmus zavarát okozhatja még a túl sok vagy túl intenzív ingerléssel végzett maszturbáció, illetve a nagyon intenzív szexuális élet is. Orgazmus után a férfiaknál egy ún. refrakter (ingerelhetetlenségi) időszak következik, amelynek hossza sok tényező függvénye. Ez egy nyugalmi állapot, amikor megszűnik a szexuális vágy és ingerléssel sem érhető el az izgalmi állapot. Ennek időtartama függ az életkortól, de függ számos viselkedési szokástól is. A tinédzsereknél ez csupán néhány perc, majd később több óra, aztán az életkor előrehaladtával ez egyre hosszabb idő lehet. Ebből érthető, hogy ha a túl sok és intenzív maszturbáció vagy szex miatt a személy túlságosan kielégített állapotban van, akkor nem vagy csak nagyon nehezen jut el a csúcsra. A túl gyors és intenzív ingerléssel végzett maszturbáció pedig az ingerek túlzott intenzitásához szoktatja hozzá a személyt, így a normál behatolás vagy orális ingerlés során nem képes elérni az orgazmust.

Szintén intenzív szexuális inger a pornó, amelynek szexuális életre gyakorolt hatása jelentős. A pornó egy mesterségesen létrehozott, ingergazdag szexuális világ, ahol tökéletes testek tökéletes működését mutatják be. A valóság azonban nagyon eltér ettől. Ez okozhat csalódást a személynek önmagában és a másikban, de unalmassá is teheti a párkapcsolatban megélt szexet.

Fontos megemlíteni még az alkohol és a drogok káros hatásait is, ezek a központi idegrendszerre ható szerek egyértelműen negatívan befolyásolják a szexuális működést. Az alkohol átmenetileg oldja a gátlásokat, így a személy eleinte bátrabb, oldottabb lesz a szexuális kezdeményezésben is, viszont tartósan és nagyobb mennyiségben csökkenti a merevedést és így a férfi képtelenné válik az orgazmus elérésére. A drogok szexuális funkciókat romboló hatása rövid és hosszú távon is jelentkezik, csökkenti a merevedést és az orgazmus képességét, mindemellett természetes az egész szervezetre nézve káros.

Hatása a párkapcsolatra

Egy kapcsolatban bármelyik fél szexuális problémája nehézségeket hoz a pár szexuális életében. Jó esetben az együttlét intim, játékos, könnyed, tartalmas, kielégítő élmény, amely a jó párkapcsolat fenntartásának fontos eleme. Ha ez valamilyen oknál fogva zavart szenved, az a párkapcsolatra is hatással van. Fordítva is igaz viszont, hogy a párkapcsolati problémák gondokat okozhatnak a szexuális életben. A késleltetett ejakuláció/férfi orgazmus zavar esetében mindkét fél számára frusztráló tud lenni, hogy a férfi nem vagy ritkán vagy csak nehezen él át orgazmust. Szégyenérzettel is járhat, a férfi úgy érezheti, nem elég férfias, nem elég jó a szexben. Ezzel szemben a nő is saját magában keresheti a hibát, hogy esetleg nem elég vonzó vagy valamit rosszul csinál. Ezek komoly önértékelési problémákhoz vezethetnek és terhelik magát a párkapcsolatot is. Ezért fontos, hogy a nehézségek tartósabb fennállása esetén megfelelő szakemberhez, szexuálpszichológushoz forduljunk, aki szakszerű segítséget tud nyújtani a szexuális problémákkal hozzá fordulóknak.

Bővebben a gátolt férfi orgazmus problémájáról, okairól, megoldási lehetőségeiről bővebben: Füredi Krisztián szexuálpszichológus a férfi orgazmus zavarról.

A női orgazmus zavarról pedig itt olvashat részletesen.